Blogs

5. apr, 2020

De meeste mensen deugen, zegt Rutger Bregman in zijn gelijknamige boek. Ik heb mijn twijfels.
Bregman noemt tal van voorbeelden dat mensen niet zo slecht zijn als we vaak denken.
Al die voorbeelden duiden erop dat we als groep niet slecht zijn. Maar oh wee, als een andere groep ons belaagt, dan komen heel andere eigenschappen naar boven. Of misschien nog erger, als we zelfs niet nadenken over anderen.

Denk aan vluchtelingen. Mooi in Afrika laten zitten, eventueel laten verzuipen in de Middellandse zee. En hebben ze – jammer, jammer – Europa bereikt: in Italië of elders laten. Meer dan een half miljoen mensen. Zelfde met de Syriërs: afkopen met veel geld voor Turkije en in Turkse en Griekse kampen laten creperen. Vier miljoen vluchtelingen. Waarom? De politici zijn bang. Er is geen draagvlak voor om ze in Europa op te nemen. Draagvlak wil zeggen dat de meerderheid van de bevolking voor is, of in dit geval, tegen. Meeste mensen deugen?

Denk aan dieren. Per jaar slachten we alleen al in Nederland meer dan 600 miljoen dieren om op te eten of te exporteren. Ongeveer 1% van de Nederlanders is veganist, zo’n 170.000 mensen. Daar zit weliswaar schot in, twintig jaar geleden waren dat 16.000.
De vleesconsumptie daalt de laatste jaren nauwelijks en is in 2018 zelfs toegenomen. Per bewoner staat die op 77 kg per jaar. Grote meerderheid van de mensen eet vlees en maalt niet om het doden van dieren. Meeste deugen dus niet.

Als puntje bij paaltje komt volgen we ons eigen (groeps)belang en vergeten we het belang van ons allen, inclusief vluchtelingen en dieren.

 

22. aug, 2017

In Trouw van 18 augustus 2017 stellen elf theologen (in de rubriek Religie en Filosofie), dat de ‘duizenden verbrande varkens en miljoenen vergaste kippen’ slachtoffers zijn van onze consumeerdrift. Het ‘theologisch elftal’ vindt dat er iets fundamenteel mis is. We zitten in een spirituele crisis. Gelardeerd met passende bijbelteksten veroordelen ze hartgrondig de omgang met dieren in de bio-industrie.

Een dag eerder wijdde het blad drie pagina’s aan de economische groei. Enkel positieve geluiden! Niets over milieuvervuiling of uitputting van de aarde. Niets over dieren en vleesindustrie. Nee, het gaat goed: minder werkloosheid, stijgende lonen, meer consumptie. De enige opmerking over het klimaat is, ik citeer,: ‘Het kost miljarden om te voldoen aan de afspraken uit het klimaatverdrag van Parijs …’. Vervelend eigenlijk, maar een probleem zoals alle andere.

Curieus, dat er geen link wordt gelegd. Aan de ene kant het probleem dat de aarde uitgewoond wordt en aan de andere kant de bewieroking van de groei. Dat een en ander strijdig met elkaar zijn, is kennelijk bij de economische redacteuren van Trouw niet doorgedrongen.
Zij zijn niet uniek. Vrijwel alle (economische) journalisten en bovenal politici spreken de laatste tijd enthousiast over de groei. Het voortbestaan van de aarde is voor theologen en filosofen.
Natuurlijk, er wordt gewerkt aan milieumaatregelen, maar meestal met de idee van een doorgaande groei.

Geen politicus die durft te zeggen, dat we het gas in Goningen beter onder de grond kunnen laten zitten, dat vliegen vijf keer zo duur moet worden, dat de bio-industrie een doodlopende weg is. Niemand die durft te zeggen dat onze levensstandaard te hoog is, dat die ten nadele is van mensen in de arme landen en een bedreiging voor ons allen. De politiek (met uitzondering van de Partij voor de Dieren) is daar kennelijk te bang voor. Trouw illustreert die struisvogelpolitiek op fraaie wijze.

 

28. jun, 2017

‘Tegen het cynisme’ (Amsterdam, 2016) van Sybrand Buma is een merkwaardig boek. In meer dan tweehonderd bladzijden legt hij uit dat de grootste bedreiging van onze samenleving het verval van waarden en normen is. Die waarden hebben we uit Athene en Jeruzalem, formuleert hij mooi. Maar we kennen onze grieks-joods-christelijke oorsprong niet meer. Het individualisme afkomstig uit de ‘revolutie van de zestiger jaren’ is de heersende moraal geworden.
Er is nogal wat af te dingen op Buma’s betoog.

Om te beginnen maakt hij niet duidelijk wat die christelijke (ik vat het maar even onder die noemer samen) waarden inhouden. Het gezin speelt er een grote rol in, maar mij is niet duidelijk geworden hoe. De kinderbijslag moet omhoog. Dat is leuk, ben ik vlak voor als ouder, maar of ik daarmee de christelijke waarden doorgeef?

Aan de klimaatverandering, de grootste bedreiging van onze wereld, besteedt hij een paar (bij)zinnen.
Over de negatieve gevolgen van de veetelt op het klimaat: geen woord!
Nou hoeft dat niet te verbazen. In het CDA-programma staat dat de partij tegen megastallen is. Tenzij het om familiebedrijven gaat. FAMILIEbedrijven. Zouden de varkens, koeien en kippen het daar beter hebben met zijn duizenden bij elkaar?
We moeten wel iets doen aan de opwarming van de aarde, want die leidt uiteindelijk tot ‘migratiestromen (die) kunnen veranderen in volksverhuizingen’. Het CDA is voor opvang van vluchtelingen in de regio en vooral niet (te veel) in Europa. Geef mij dan maar Merkel.

Het hele boek ademt een sfeer van hollandse kneuterigheid. Politiek ziet hij vanuit een nederlands perspectief: volk-oranje-vaderland komen zelfs een paar keer langs. Een visie op de wereld als geheel heb ik niet kunnen vinden. Zelfs Europa heeft alleen zijn interesse als het van belang is voor Nederland.

Toegift
Vandaag een discussie op de radio tussen Arabella Burgers, een dierenarts die met 70 collega’s bezwaar maakt tegen de intensieve veehouderij, en Jaco Geurts, tweedekamerlid voor het CDA. De laatste reageerde met een woedende, persoonlijke aanval op Burgers. Een kamerlid onwaardig! 

 

4. feb, 2017

Een paar dagen voor Trumps inauguratie zag ik toevallig op tv een rede van Adolf Hitler toen hij net aan de macht was. Het ging alleen over Duitsland, het Duitse volk en de grootse missie die dat volk met hem, Adolf, had te vervullen.

De inauguratierede van Donlad Trump leek daar verdammt veel op. Jullie, het volk zijn aan de macht, niet ik. Amerika eerst en samen zullen wij Amerika groot maken!

Donald zette ter plekke de Washingtonse elite voor schut. Die had de arme Amerikanen in de steek gelaten en Amerika  verloederd. Weg met die fucking lui. Ze zaten er met beteuterde gezichten bij. Overigens is er een verschil met Duitsland, de linkse elite zat toen al in concentratiekampen.

Een levensgevaarlijke man. Een regelrechte fascist.

Ik hoop dat er een impeachment van komt, dat de Republikeinen er de guts voor hebben. Of een militaire staatsgreep. Het laatste is ongekend voor de US, maar ik denk dat er bij de militairen meer verstand zit dan bij de kliek van Trump.

Overigens valt Trump in meerdere opzichten beter te vergelijken met Mussolini.

 

31. jan, 2017

Een en al jubel in Nederland over de economie. De groei is meer dan verwacht, de werkloosheid is met sprongen gedaald. Hoewel ik vandaag in de krant las dat het laatste toch nog niet meevalt. Maar niet getreurd, het gaat weer goed met Nederland! 
In Buitenhof repte ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zondagochtend (29/1/17) van goed nieuws. Maar, zei hij er bij, we weten niet hoe de politiek van Donald Trump voor Nederland uitpakt. 
Ik was zwaar teleurgesteld, ik dacht dat hij op de nadelen zou wijzen van de groei voor het milieu, voor het voortbestaan van onze planeet.
Maar nee, niets daarvan, ons land kan straks zijn handel niet meer kwijt in Amerika! Hij deed er nog een schepje boven op: in de 16e en 17e eeuw begonnen we al met onze ‘spulletjes’ te verhandelen, daar zijn we goed in en groot mee geworden!
Ik viel van mijn stoel. Weet de goede man niet, dat die handel bestond uit specerijen die voor een veel te lage prijs werden afgetroggeld van de Javanen. En dat de Nederlanders lustig handelden in slaven (in west en oost!) en in opium. De VOC-mentaliteit is ook bij Knot niet ver weg.
Wat is het erger? Een econoom en nationaal bankdirecteur, die onze geschiedenis niet kent, of één die bij economische groei geen vraagtekens zet?
Knot: een ouderwetse, primitieve econoom.