31. jan, 2017

Spulletjes

Een en al jubel in Nederland over de economie. De groei is meer dan verwacht, de werkloosheid is met sprongen gedaald. Hoewel ik vandaag in de krant las dat het laatste toch nog niet meevalt. Maar niet getreurd, het gaat weer goed met Nederland! 
In Buitenhof repte ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zondagochtend (29/1/17) van goed nieuws. Maar, zei hij er bij, we weten niet hoe de politiek van Donald Trump voor Nederland uitpakt. 
Ik was zwaar teleurgesteld, ik dacht dat hij op de nadelen zou wijzen van de groei voor het milieu, voor het voortbestaan van onze planeet.
Maar nee, niets daarvan, ons land kan straks zijn handel niet meer kwijt in Amerika! Hij deed er nog een schepje boven op: in de 16e en 17e eeuw begonnen we al met onze ‘spulletjes’ te verhandelen, daar zijn we goed in en groot mee geworden!
Ik viel van mijn stoel. Weet de goede man niet, dat die handel bestond uit specerijen die voor een veel te lage prijs werden afgetroggeld van de Javanen. En dat de Nederlanders lustig handelden in slaven (in west en oost!) en in opium. De VOC-mentaliteit is ook bij Knot niet ver weg.
Wat is het erger? Een econoom en nationaal bankdirecteur, die onze geschiedenis niet kent, of één die bij economische groei geen vraagtekens zet?
Knot: een ouderwetse, primitieve econoom.