5. apr, 2020

De meeste mensen deugen. Of niet?

De meeste mensen deugen, zegt Rutger Bregman in zijn gelijknamige boek. Ik heb mijn twijfels.
Bregman noemt tal van voorbeelden dat mensen niet zo slecht zijn als we vaak denken.
Al die voorbeelden duiden erop dat we als groep niet slecht zijn. Maar oh wee, als een andere groep ons belaagt, dan komen heel andere eigenschappen naar boven. Of misschien nog erger, als we zelfs niet nadenken over anderen.

Denk aan vluchtelingen. Mooi in Afrika laten zitten, eventueel laten verzuipen in de Middellandse zee. En hebben ze – jammer, jammer – Europa bereikt: in Italië of elders laten. Meer dan een half miljoen mensen. Zelfde met de Syriërs: afkopen met veel geld voor Turkije en in Turkse en Griekse kampen laten creperen. Vier miljoen vluchtelingen. Waarom? De politici zijn bang. Er is geen draagvlak voor om ze in Europa op te nemen. Draagvlak wil zeggen dat de meerderheid van de bevolking voor is, of in dit geval, tegen. Meeste mensen deugen?

Denk aan dieren. Per jaar slachten we alleen al in Nederland meer dan 600 miljoen dieren om op te eten of te exporteren. Ongeveer 1% van de Nederlanders is veganist, zo’n 170.000 mensen. Daar zit weliswaar schot in, twintig jaar geleden waren dat 16.000.
De vleesconsumptie daalt de laatste jaren nauwelijks en is in 2018 zelfs toegenomen. Per bewoner staat die op 77 kg per jaar. Grote meerderheid van de mensen eet vlees en maalt niet om het doden van dieren. Meeste deugen dus niet.

Als puntje bij paaltje komt volgen we ons eigen (groeps)belang en vergeten we het belang van ons allen, inclusief vluchtelingen en dieren.