3. feb, 2021

Vernietiging

Met de alarmerende kop ‘De aarde is er al veel slechter aan toe dan de mensheid zich realiseert’ waarschuwde Trouw op 15 januari jl voor de vernietiging van de aarde.
Zo’n bericht verwacht je op de voorpagina met een Telegraaf-waardige kop en niet  op pagina 9. Maar ik begrijp het wel. We weten het allemaal wel maar willen er niet aan. Veel te ingrijpend en je haalt er geen stemmen mee. Dus blijft de politiek wereldwijd maar wat aanmodderen.

Een groep wetenschappers van de Stanford University in de VS voorziet massale migratie, pandemieën en conflicten over grondstoffen. Mij dunkt, daar is geen vooruitziende blik voor nodig, ze zijn al jaren aan de gang. De VN heeft meerdere rapporten uitgebracht, gaat het artikel verder, dat er een miljoen soorten op uitsterven staat en dat de aarde veel warmer wordt dan 2 graden, maar echte actie: veel te weinig.

Op dezelfde pagina is het artikel ‘Klimaatramp voorkomen vereist acuut ingrijpen’ te vinden. Het Milieubureau van de VN vindt dat alle landen snel maatregelen moeten nemen. Dat kost veel geld, maar uitstel kost veel meer geld.
Pak het kapitalisme aan, zeggen de Stanford geleerden. Dit sluit mooi aan bij het VN-rapport dat stelt dat het volledige financiële systeem moet vergroenen. Beleggingsgeld moet worden verlegd naar schone investeringen en niet persé naar de meest winstgevende gaan.

Met de corona-crisis zien we dat het wel degelijk kan: drastische maatregelen op korte termijn doorvoeren, in veel landen lukt dat. Dat moeten we ook voor het klimaat doen. Het  moet duidelijk worden dat de aarde voor veel soorten, waaronder de mens, onleefbaar wordt als we zo doorgaan met gebruik van grondstoffen, vervuiling en uitstoot. Inclusief het vernielen en leegvissen van de zee.

Zo niet? Dan vernietigen we onszelf.